header (20K)20/9/2016
13/9/2016
6/9/2016
30/6/2016
23/8/2016
'Dordtse kunst' in Bondfilm
16/8/2016
J.de Wittstraat-Stationsweg
2+9/8/2016
Smitshoek
26/07/2016
Kwis 2016
19/7/2016
Annexatie Dubbeldam
12/7/2016
Vakantiekinderfeest
5/7/2016
Sportfondsenbad
28/06/2016
Dempen Nieuwe Haven
21/06/2016
Boterbeurs
14/06/2016
Een Dordtse Rutten. Of niet?
31/05/2016
Weizigt en Weizigt


Weizigt gaat weer open. Nee, niet het grote herenhuis Wijzigt bij de Krispijnseweg (al jaren in gebruik) maar villa Weizigt aan de Rijksstraatweg, iets voor de Tweede Tol. Dat pand wordt weer een sekshuis en houdt de oude, toch wat besmette naam. Twee Weizigten; verwarrend.

Sekshuis Villa Weizigt werd in 2009 gesloten op grond van de wet Bibop die het mogelijk maakt bepaalde bedrijven te sluiten als er malafide praktijken plaatsvinden. Villa Weizigt was eigendom van de Delftse seksbaas en vastgoedhandelaar Jos van der Meer en werd onder andere in verband gebracht met de Amsterdamse crimineel Willem Holleeder. Ook zou er mogelijk drugshandel plaatsvinden en seks met minderjarige meisjes. In het verleden konden ook goklustigen er illegaal terecht.
Toch gaat de huidige eigenares weer gebruik maken van de oorspronkelijke naam van de villa. "Weizigt heeft los van de incidenten die er hebben plaatsgevonden nog altijd een goede naam binnen de branche. En het is een naam die mensen nog kennen."

Het seksloze Weizigt bij de Krispijnseweg heeft alles te maken met de villa bij de Rijksstraatweg. Om maar met het oudste Weizigt te beginnen, aan wat toen nog Spuiweg en later Krispijnseweg heette en nu Van Baerleplantsoen wordt genoemd. Het werd vermoedelijk in 1691 gebouwd in opdracht van de Dordtse burgemeester Matheus van den Broucke. Net als veel rijke Dordtenaren ontvluchtte hij de vieze, ongezonde binnenstad en liet een einde buiten het centrum, in de polder, een buitenhuis bouwen dat hij waarschijnlijk de naam Dubbelsteyn gaf.
Weizigt bij de Krispijnseweg, in 1950 een sanatorium.

In 1782 werd het gebouw, dat inmiddels was verbouwd tot een grote statige villa, gekocht door de familie De Roo, voor de som van 13.750 gulden. Een kolossaal bedrag in die tijd. Maar de familie De Roo kon dat wel lijden. De meeste familieleden waren puissant rijk. Om die rijkdom en de macht duidelijk te laten zijn, werden gronden gekocht waaraan een naam verbonden was. Zo heetten sommigen De Roo van Capelle, weer anderen De Roo van Westmaas.
Al in 1771 werd gesproken van 'Weysigt, een thuyn of buytenplaatsje'. De familie De Roo bleef tot 1942 eigenaar van Weizigt. Het moet een schitterend interieur hebben gehad.
De kamers waren rijkelijk voorzien van gobelins, schilderijen, kroonluchters en sierlijke stucplafonds.
In 1942 kwamen de buitenplaats en het huis in het bezit van de gemeente Dordrecht.
De gronden rond Weizigt, ooit 44 hectare groot, werden in 1948 tot een 9 hectare groot park teruggebracht, het Weizigtpark dat nog steeds hardnekkig Bos van De Roo wordt genoemd. Het gebouw werd na een ingrijpende en slopende verbouwing geschikt 'gemaakt voor de vestiging van een sanatorium. Later werd het verpleegtehuis het Parkhuis erin gevestigd, al weer jaren geleden verhuisd naar de
'Seksclub' Weizigt.

Haaswijkweg in Dubbeldam, maar nog steeds genoemd naar het (Weizigt)park. Na de aanpassingen voor de gezondheidsinstellingen deden vandalistische krakers de rest. Sinds 1988 wordt het gerenoveerde pand gebruikt als kantoor.

Gerard François
Een van de laatste eigenaars van het oude Weizigt was Henry Boudewijn de Roo van Westmaas die in 1920 nog een groot buitenhuis liet bouwen: het nog bestaande Klein Amstelwijck. Henry Boudewijn had twee zoons, waarvan Gerard François (1884-1954) in Dordrecht de bekendste was. In Dubbeldam dan, want G.F. de Roo was van 1918 tot 1945 burgemeester van Dubbeldam. Hij werd geboren op Weizigt en woonde later op Amstelwijck. In 1938 ging hij 'kleiner' wonen en liet hij een eind buiten de stad, maar nog steeds
G.F. de Roo van Westmaas, burgemeester van Dubbeldam en opdrachtgever voor het nieuwste Weizigt
op familiegrond, een nieuwe villa bouwen, naar een ontwerp van de Dordtse architect Van Walraven. Deze architect ontwierp ook het in Dubbeldam wereldberoemde pand de Hoge Heul aan de Dubbelsteynlaan.

Geboortehuis
Over de naam van zijn nieuwe villa hoefde De Roo waarschijnlijk niet lang na te denken. Met zijn geboortehuis in het achterhoofd liet hij de naam Weizigt op de gevel aanbrengen. Na de dood van De Roo in 1959 (hij bloedde dood toen er tijdens een prostaatoperatie een ader werd geraakt). Dit Weizigt werd daarna nog een tijdje als woonhuis verhuurd maar werd later een sekshuis dat onder andere werd geëxploiteerd door Cor Sint Nicolaas. Wie Sint Nicolaas boos wilde maken, moest zijn Villa Weizigt een seksclub noemen. Eigen-Aardig heeft ooit zo de toorn van Sint Nicolaas over zich afgeroepen. Villa Weizigt was volgens hem een 'privehuis' of 'men's club'. “Seksclubs zitten op de Kaap!” bulderde Sint Nicolaas over de telefoon tegen de toen nog jonge verslaggever.

Twee Weizigten dus. De oorsprong van de naam is niet helemaal duidelijk. Weizigt kan duiden op het zicht vanuit het oude Weizigt op de wei, in dit geval de Watermolenwei (nu Van Baerlestraat) waar, hoe kan het ook anders, een kleine watermolen stond. Maar een weids uitzicht is ook heel goed mogelijk. In die tijd kon nog ver gekeken worden, tot aan de Weeskinderendijk en Brouwersdijk. De wijk Krispijn maaklte aan die weidse blik een einde. Ook het nieuwe Weizigt lag nog in een weids landschap, voor er een industriegebied kwam. G.F. de Roo had geen betere naam kunnen verzinnen. Maar twee Weizigten, het blijft verwarrend.


- 0 - 0 -
steegoversloot (396K)


paardentram0 (366K)


texel (474K)


vliegen (428K)


en nog veel meer


[ © Copyright Jaap Bouman/DORDT.NL ]