header (20K)20/9/2016
13/9/2016
6/9/2016
30/6/2016
23/8/2016
'Dordtse kunst' in Bondfilm
16/8/2016
J.de Wittstraat-Stationsweg
2+9/8/2016
Smitshoek
26/07/2016
Kwis 2016
19/7/2016
Annexatie Dubbeldam
12/7/2016
Vakantiekinderfeest
5/7/2016
Sportfondsenbad
28/06/2016
Dempen Nieuwe Haven
21/06/2016
Boterbeurs
14/06/2016
Een Dordtse Rutten. Of niet?
31/05/2016
'Dordtse kunst' in Bondfilm


Een bijzondere aflevering van Dordt Eigen-Aardig die in 2011 een begin had. Nu met nieuwe feiten. Aanleiding is een schilderij met daarop een Dordts stadsgezicht, dat vorige maand ontdekt werd in een clip van zangeres Beyoncé. Alle kranten brachten het nieuws en zelfs landelijke tv besteedde er aandacht aan. Het originele schilderij hing tot ieders verrassing gewoon in de kosterij van de Luthersekerk in de Vriesestraat
Al eerder kwam Dordtse kunst in een internationale film voor. In de James Bond-film Live and let die uit 1973 hingen in twee kamers gravures van Jacob Houbraken, een in Dordrecht geboren telg uit een Dordtse kunstenaarsfamilie.

Roger Moore als James Bond in de film Live and let die. Links van hem portretten die gemaakt zijn door Jacob Houbraken.

In het begin van de film deelt Bond (gespeeld door Roger Moore) het bed met een Italiaanse schone. Boven het bed hangen drie gravures. En als Bonds baas M. aanbelt en de geheimagent in ochtendjas naar de deur gaat, blijken er in de huiskamer nog drie soortgelijke portretten te hangen. Het is moeilijk te zien wie op de kunstwerken zijn afgebeeld, maar kenners zien direct wie de maker is: Jacob Houbraken, geboren in Dordrecht in 1698 en zoon van Arnold Houbraken (1660-1719) die aan de Varkenmarkt woonde.
Het huis Maastricht aan de Varkenmarkt, rond 1700 woonhuis van de kunstenaarsfamilie Houbraken.

De familie Houbraken was uiterst kunstzinnig. Arnold Houbraken werd in Dordrecht geboren en kwam, negen jaar oud, als knechtje in dienst bij een garenwinder die zijn talent herkende en hem soms tekeningen of prenten liet kopiëren. Later werd hij leerling van de beroemde Dordtenaar Samuel van Hoogstraten. Arnold Houbraken maakte wandschilderingen in een groot aantal Dordtse koopmanshuizen en beschilderde het plafond van de regentenkamer in het Arend Maartenszhof.
Arnold Houbraken op een typerende ets van zijn zoon Jacob.
Zoon Jacob Houbraken werd in het vak van graveur onderwezen door zijn vader. Vader en zoon Houbraken werden vooral beroemd door de boeken die ze maakten. Arnold Houbraken schreef het boek ´De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen´, met daarin honderden biografieën en portretten van Nederlandse kunstenaars. Het werd een standaardwerk in de vaderlandse kunstgeschiedenis. Zoon Jacob (1698–1780) groeide uit tot een internationaal bekend graveur van portretten en boekillustraties, onder andere voor de boeken van zijn vader.
In november 1699 kocht vader Houbraken aan de Varkenmarkt in Dordrecht het huis Maastricht (uit 1663) van de erven van Jacob de la Tour. Dat Houbraken de kapitale som van 1215 gulden voor het huis kon betalen, betekende dat hij een succesvol kunstenaar was. Hij had niet lang plezier van het grote pand. In 1710 verhuisde hij op advies van kunstmecenas Jonas Witsen met vrouw en acht kinderen naar Amsterdam.

Jacob
Na de dood van zijn vader in 1719, hielp Jacob Houbraken zijn moeder de laatste hand te leggen aan het boek van zijn vader die zijn levenswerk nooit in druk zag.
Jacob Houbraken. Zelfportret.
Hierna ging hij zich bezighouden met het maken van etsen van Nederlandse beroemdheden. Hij legde zich vrijwel geheel toe op het maken van portretten. In Engeland maakte hij 'Heads of Illustrious Persons of Great Britain', dat tussen 1743 en 1752 in etappes werd gepubliceerd. In totaal etste hij mee dan 400 portretten van tijdgenoten.
Waarom werd een aantal van de portretten van Jacob Houbraken opgehangen in de kamers op de filmset in de Pinewood studio's in Londen? Toeval of toch niet?

Een van de personen die Jacob Houbraken afbeeldde was Jane Seymour, de derde vrouw van de Engelse koning Henry VIII die zijn eerdere vrouw Anna Boleyn liet onthoofden en elf dagen later trouwde met Seymour. Vermoedelijk hing een gravure van Houbraken met daarop het portret van deze 16de-eeuwse Jane Seymour in de filmkamers van James Bond.
De tegenspeelster van James Bond/Roger Moore was een fraaie bondgirl met de naam … Jane Seymour. Deze Engelse actrice heet eigenlijk Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg en zij heeft een Nederlandse moeder (uit Deventer).
Jane Seymour als bondgirl in de film Live and let die.

In haar jeugd bracht ze vaak vakanties door bij haar grootmoeder in Vugt en ze spreekt vloeiend Nederlands. In haar studietijd veranderde deze Joyce Frankenberg haar naam in Jane Seymour. Níet naar de Engelse koningin
De Engelse koningin Jane Seymour door Jacob Houbraken
maar alleen omdat de naam in het Engels beter klonk.
Had deze Jane Seymour iets te maken met de keuze voor het ophangen van de gravures van de in Dordrecht geboren kunstenaar? Of legde degene die verantwoordelijk was voor de attributen in de film een link tussen koningin Seymour en bondgirl Seymour en hing hij daarom de 'Dordtse kunst 'op? Er bestaat natuurlijk ook zoiets als stom toeval. Degene die het kan weten, is de actrice Jane Seymour. En daarom heeft Eigen-Aardig contact met haar gezocht. Nog geen antwoord ontvangen. Wordt dus vervolgd.


- 0 - 0 -
steegoversloot (396K)


paardentram0 (366K)


texel (474K)


vliegen (428K)


en nog veel meer


[ © Copyright Jaap Bouman/DORDT.NL ]