header (20K)20/9/2016
13/9/2016
6/9/2016
30/6/2016
23/8/2016
'Dordtse kunst' in Bondfilm
16/8/2016
J.de Wittstraat-Stationsweg
2+9/8/2016
Smitshoek
26/07/2016
Kwis 2016
19/7/2016
Annexatie Dubbeldam
12/7/2016
Vakantiekinderfeest
5/7/2016
Sportfondsenbad
28/06/2016
Dempen Nieuwe Haven
21/06/2016
Boterbeurs
14/06/2016
Een Dordtse Rutten. Of niet?
31/05/2016
Heineken op de kade

Wat hebben een foto van de Merwekade en een opschrift aan de Kuipershaven met elkaar gemeen?

Dit artikeltje zou opgevat kunnen worden
De moderne erker aan de Kuipershaven die met medeplichtigheid van de Welstandscommissie werd gebouwd. Bierkratgroen?
In de tralies staan de woorden sleepvaart en transport. Boven de pakhuisdeuren de verwijzing naar de bierbrouwerij
als reclame voor 's lands grootste bierbrouwer, maar nog afgezien van het product dat door de Amsterdamse bouwer wordt gemaakt, komt het met de verghouding Dordrecht Heineken nooit meer goed. Dat komt natuurlijk omdat Heineken een aantal decennia geleden de Dordtse brouwerij de Sleutel kocht en binnen de kortste keren de nek omdraaide. Weer een concurrent minder. Tegenwoordig adverteert Heineken trots met hun biermerk Brand als 'de oudste brouwerij van Nederland', maar De Sleutel was ouder.
Dit artikel is dus geen reclame maar alleen omdat er in het Dordtse stadsarchief een fraaie foto is van de Merwekade, met een paar honderd tonnen. En aan de Kuipershaven is een pand waar nog niet zo lang geleden na een restauratie het opschrift Heineken' s Brouwerij tevoorschijn kwam. Aan dat pand is door een visueel gehandicapte architect, natuurlijk als immer welwillend bijgestaan door de Dordtse Welstandscommissie, een erker gemaakt die veel weg heeft van een aquarium. Dat het geval bierkratgroen-glas heeft, is louter toeval, hoewel de commerciŽle tentakels van Heineken nooit helemaal uitgeschakeld kunnen worden. Maar wat hebben de Merwekade en het gedrocht aan de Kuipershaven met elkaar te maken?
Op foto van de Merwekade liggen bijna 400 houten tonnen. Rechts Boudiers 'Hotel Bellevue', met daarnaast de oude Boombrug die ruim een halve eeuw geleden moest wijken voor het almaar opdringende autoverkeer. De foto dateert in ieder geval van na 1926, want toen werd het besluit genomen de Kippenbrug weg te halen, een voetgangersbrugje dat tussen Groothoofd en Merwekade lag.
De tonnen werden ongetwijfeld aangevoerd met een vrachtschip, misschien wel rechtsreeks van de brouwerij in Rotterdam, waar de Amsterdammers ook een vestiging hadden. Dordt had in die tijd nog goede vracht- en passagiersverbindingen met alle grote steden in Nederland.
De Merwekade met de biervaten voor Van Dongen (foto Collectie Stadsarchief Dordrecht)
Dat er bier in de tonnen zat (zijn het dan vaten?) is wel waarschijnlijk, want volgens het opschrift op de vrachtwagen had P.L. van Dongen het agentschap van 'Heineken's Bierbrouwerij'. Bovendien had Van Dongen kennelijk een eigen limonadefabriek. Het bedrijf had maar liefst twee telefoonlijnen: nummer 95 en nummer 564 (dat later in dit artikel nog terug zal komen). Maar waarom laadde Van Dingen niet bij de Kuipershaven? Te weinig ruimte? Of hebben Kuipershaven en Merwekade wat Heineken betreft niets met elkaar te maken?

BEIERSCH
Al in 1883 had Heineken een opslag van Beiersch bier (pils werd vroeger zo genoemd) aan de Kuipershaven. J. Huiske Gzn was in 1898 'vertegenwoordiger der Heineken's Bierbrouwerij' in het Kromhout. Omstreeks 1902 vestigde hij zich op een andere plek aan de aan de Kuipershaven.
De Kuipershaven. Achter de sleepboot in het huis met de nog originele erker had J. Huiske het agentschap van Heineken. De naam van de brouwerij staat boven de pakhuisdeuren.Later was er een reder gevestigd
Huiske ging met zijn tijd mee en behoorde bij de eersten die een telefoonaansluiting aanvroeg: nummer 564.
In die tijd was ook P.L. van Dongen actief in de alcoholische versnaperingen. Hij had de zaak van de weduwe Schenk in de Grote Spuistraat overgenomen waaraan 'vooral ambtenaren vele aangename herinneringen' hadden, schreef de Dordrechtsche Courant later in een jubileumartikel. Of er geregeld bacchanalen in het stadhuis plaatsvonden?
Van Dongen nam daarna nog een aantal drankzaken in Dordrecht over waaronder de bierhandel van Voskuil in de Nieuwstraat, waar hij een limonadefabriek begon. Ook exploiteerde hij later 22 jaar lang de buffetten van Kunstmin.
Heinekenhandelaar Huiske overleed in 1931, waarna Van Dongen het hoofdagentschap overnam, inclusief het telefoonnummer 564 dat van Dongen daarna op de vrachtwagens schilderde.
Het pand aan de Kuipershaven (het pand met de erker) hoorde kennelijk niet bij de overname, want daar vestigde reder A. Bos zich. Deze liet er waarschijnlijk de nog bestaande tralies voor de vensters aanbrengen met daarin de woorden 'sleepvaart' en 'transport'.
Van Dongen bleef handelen vanuit de Grote Spuistraat. Later verhuisde hij de limonadefabriek (met de wonderschone naam 'Dorstige Hert') naar die straat. Een slijterij met die naam heeft tot minstens 1976 aan de Singel hoek Blekersdijk bestaan.
Het agentschap van Heineken ging uiteindelijk over naar de firma Hellebrekers en later naar de geannexeerde brouwerij De Sleutel aan de Varkenmarkt.


- 0 - 0 -
steegoversloot (396K)


paardentram0 (366K)


texel (474K)


vliegen (428K)


en nog veel meer


[ © Copyright Jaap Bouman/DORDT.NL ]